Nieuwe reisboeken

Een overzicht van de nieuwste reisboeken en de meest bijzondere reisgidsen die in 2021 in Nederland en Vlaanderen verschijnen. Klik hier voor reisboeken die eerder in 2021 zijn verschenen.

Juli 2021

Tim Voors – Niet alleen
Een avontuurlijke voettocht dwars door Nieuw-Zeeland

Niet alleenJe gezin, werk en comfortabele leven in Nederland achterlaten om aan de andere kant van de wereld meer dan 3000 kilometer te gaan lopen: Tim Voors deed het en trok vijf maanden lang dwars door Nieuw-Zeeland. Zijn avontuurlijke voettocht voert hem van het Noordereiland naar het Zuidereiland, langs de Te Araroa Trail.

Eerst is hij alleen, maar al snel ontmoet hij twee vrouwen die zijn reisgenoten en trail family worden. Samen trotseren ze stormen en wilde rivieren en bivakkeren ze in de wildernis. Het weer is onvoorspelbaar, de natuur ruig en adembenemend mooi.

In dit met foto’s en aquarellen geïllustreerde reisdagboek vertelt Tim over de ontberingen, over het weg-zijn van huis en over de voordelen van het samen lopen met vreemdelingen. Een verhaal over vrijheid, vriendschap en verbondenheid, dat je niet weg kunt leggen. Inspiratie voor sportieve, mentale én spirituele avonturiers. Het is een kleurrijk reisdagboek over vrijheid, vriendschap en verbondenheid: 3100 kilometer, 4 miljoen stappen dwars door Nieuw-Zeeland.

Tim Voors (1972) schreef eerder het succesvolle debuut Alleen, over de meer dan 4000 kilometer die hij aflegde op de Pacific Crest Trail, van Mexico naar Canada. Hij loopt veel en graag en legde onder andere ook de Japanse 88 Temples Trail (1300 kilometer) en verschillende stukken van de Camino de Santiago af. Tim woont met zijn gezin in Broek in Waterland en werkt als interim creative director en keynote speaker voor bedrijven en congressen.

Verschijnt bij Fontaine Uitgevers, 256 bladzijden, prijs € 22.

Henk Pröpper – Hartslag 27
Een persoonlijke ontdekkingstocht door een desolaat Parijs

Kort nadat Henk Pröpper van Amsterdam naar Parijs verhuist, komt behalve de wereld ook zijn hart bijna tot stilstand. Na een ingrijpende operatie ontwaakt hij in een lege stad. Parijs is tijdens de eerste lockdown veranderd in een verlaten toneel. Om zijn herstel te bespoedigen, zet Pröpper het op een lopen. Hij kamt zijn directe omgeving uit en speurt naar het verleden. Zo ontdekt hij talloze gedenkplaten en monumenten die meer en minder beroemde stadgenoten eren en hun geschiedenissen tot leven wekken.

Op het ritme van zijn wandelingen denkt Pröpper ook aan zijn eigen leven en aan de literatuur die hem gevormd heeft. Zo treedt hij – soms letterlijk – in de voetsporen van literaire helden als Victor Hugo, Honoré de Balzac en Albert Camus. Hartslag 27 is een fonkelende ode aan het leven, de literatuur en aan Parijs, de Franse hoofdstad die zelfs in haar leegte en desolaatheid magnifiek is.

Henk Pröpper (1958) is de auteur van de roman Het zwaard van de krab en van talrijke essays. Al veertig jaar schrijft hij over de literatuur en cultuur van Frankrijk, het land waar hij ook diplomaat was en directeur van het fameuze Institut Néerlandais. Daarnaast schrijft Pröpper voor de Volkskrant, met name over Franse onderwerpen. Van 2011 tot 2016 was hij directeur-uitgever van De Bezige Bij.

Verschijnt bij Uitgeverij De Bezige Bij, 144 bladzijden, prijs € 20,99.

Joost Pollman – Sneu karma
Regenachtige reisverhalen

Sneu karma,,Het Spaanse woord voor regen is lluvia, spreek uit: ‘joebia’. Er zit iets jubelends in, maar vreugdekreten ontsnapten niet uit mijn mond toen ik het Iberisch schiereiland binnen fietste en halt hield in een verregende, zondagse provinciestad. De plassen in de straten vulden zich met cirkels, en nog meer cirkels. Gesloten winkels. Roerloze auto’s. Een natte hond. Alleen de kerk was open. Om de tijd te doden bleef ik heel lang zitten, onbeweeglijk. Maar tijd verstrijkt amper als je ergens bent waar je niet wilt zijn. Ik kon de regen uit de hemel horen vallen.”

Joost Pollmann (1957) is graag op reis, ondanks alles. Want onderweg wil het nog wel eens nat zijn: ook in Libanon, Brazilië en Nigeria kwam het met bakken uit de hemel. Het miezerde in Bradford, het onweerde aan het Vierwoudstedenmeer, het was kil in Sint Petersburg.

Maar ook bij slecht weer is de wereld mooi en interessant, en het is de kunst om poëzie te zien in wat prozaïsch lijkt. In de in Sneu karma gebundelde reisverhalen is de verteller vaak beroepshalve op stap, als tentoonstellingsmaker of verslaggever. Maar soms fietst hij, op zoek naar licht aan de horizon.

Verschijnt bij Uitgeverij In de Knipscheer, 132 bladzijden, prijs € 16,50.


Augustus 2021

Janneke Budding – Mijnheer de baron is op reis
Buitenlandse reizen van de adel, 1814-1914

Mijnheer de Baron is op reisDe Europese adel had in de periode 1814-1914 alle tijd en gelegenheid om buitenlandse reizen te ondernemen. Dankzij de opkomst van luxe internationale treinen als de Oriënt Express, weelderige cruiseschepen en exclusieve Grand Hotels kon dat comfortabel en in stijl. Men bezocht een kuuroord in Duitsland of Frankrijk, een chique badplaats aan de Noordzee, de nog onbedorven Côte d’Azur of ging skiën in de Zwitserse bergen.

Ook exotische bestemmingen werden aangedaan zolang de exclusiviteit maar was gewaarborgd. Men wilde niet geconfronteerd worden met lieden uit de burgerij die dankzij de toegenomen welvaart en ondernemers als Thomas Cook ook reisjes maakten.

Janneke Budding beschrijft alle aspecten van deze Gouden Eeuw van het reizen op stand. Van de keuze van kleding, koffers en reisattributen, het inhuren van personeel voor onderweg tot de reisbestemmingen. Daarnaast gaat zij in op de uiteenlopende motieven die de Europese adel had om een buitenlandse reis te ondernemen.

Janneke Budding studeerde Engelse taal- en letterkunde en ze had een carrière in het onderwijs. Zij schrijft graag over geschiedenis, cultuur en reizen. Eerder schreef zij onder meer de boeken Voor altijd Indië, De Grand Tour in de 18e Eeuw en Op reis door Frankrijk en Italië.

Verschijnt bij Uitgeverij Walburg Pers, 224 bladzijden, prijs € 24,99.


September 2021

Mellody Alberts-Jonasse – 6 Op Reis
Wanneer je alles verkoopt en vertrekt…

6 op reisEen inspirerend verslag van een gezin dat alles achterliet en vertrok. Daar gingen wij. Ons hebben en houden verpakt in zes rugzakken en één koffertje. We verkochten ons huis, sloegen de inboedel op, stopten met werken en haalden onze jongens (8, 12, 13 en 15 jaar) van school. We schreven ons uit, lieten Nederland achter en vertrokken op een reis rond de wereld.

Dit is ons verhaal. Een verhaal over grote spinnen en drukke Aziatische steden. Over grensblokkades en wandelen door een zandstorm. Over vreemde eetgewoontes, fascinerende culturen, toeristische hotspots en louche hotelletjes. Over ons gewone gezin op een heel bijzonder avontuur, waarbij ons geloof en vertrouwen in God als een rode draad door alle belevenissen heen lopen. Een inspirerend verslag van een gezin dat alles achterliet en vertrok. Inclusief 16 pagina’s met kleurenfoto’s!

Ons zeskoppige gezin bestaat uit een vader en een moeder met een kwartet aan jongens. Peter, 45 jaar, is onze handyman met gouden handen. Hij is zelfstandig ondernemer en heeft zijn eigen schildersbedrijf. Mandy, 40 jaar, is leerkracht in het basisonderwijs, maar vooral moeder en directiesecretaresse van het gezin. De zonen zijn Jesse (15), Jefta (13), Hidde (12) en Levin (8).

Verschijnt bij Uitgeverij Van Driel Publishing, 364 bladzijden, prijs € 22,95.


November 2021

Anneleen van den Berge – Honderd dagen rijst
Alleen onderweg in Zuidoost-Azië

Honderd dagen rijstIk ben Anneleen en verliefd geworden op Azië. In de zomervakanties trek ik het liefst oostwaarts. Wanneer de meeste van mijn vroegere reisgenoten huwen en kinderen krijgen, besluit ik om er alleen op uit te trekken. Het verlangen om mijn favoriete plaatsen ook buiten het regenseizoen te bezoeken, is groot.

Zo tover ik mijn onuitgesproken reisdroom om in een uitgekiende reis van honderd dagen door Thailand en Vietnam, en een beetje Laos. Met elke stap die ik zet, door iedere kortstondige ontmoeting verandert mijn tocht in een buitengewone ervaring. Ik geniet ervan om alle keuzes zelf te maken en besef meer dan ooit dat ik prima gezelschap ben voor mezelf.

Door alleen te reizen staan je zintuigen nog meer op scherp en absorbeer je de geuren en kleuren van de Zuidoost-Aziatische cultuur alleen maar sterker. Wil je weten of alleen reizen ook iets voor jou is? Of vanuit je luie zetel een vleugje Azië ontdekken? Reis dan mee in mijn voetstappen.

Anneleen Van den Berge (1977) studeerde moraalwetenschappen en geeft les in het secundair onderwijs. Ze start met het schrijven van reisverhalen na haar eerste reis in Thailand. Dit resulteerden haar reisblog Onder Andere Wolken. Daarnaast schrijft ze ook reisverslagen voor andere media.

Verschijnt bij Uitgeverij Inkt, 150 bladzijden, prijs € 24,95.

Voor het laatst bijgewerkt op 3 oktober 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over nieuwe reisboeken die in Nederland en Vlaanderen verschijnen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © uitgeverijen Scriptum; Boekerij; De Muur; De Bezige Bij; Atlas Contact.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam