Nieuwe reisboeken

Een overzicht van de nieuwste reisboeken en de meest bijzondere reisgidsen die in 2020 in Nederland en Vlaanderen verschijnen. Klik hier voor reisboeken die eerder in 2020 verschenen.

Maart 2020

Per J. Andersson – Waar olifanten dansen
Een reis door India bomvol verrassende verhalen en ontmoetingen

Per J. Andersson kent geen enkel land zo goed als zijn geliefde India. Op zijn 21e reisde hij er voor het eerst heen om vervolgens elk jaar terug te keren, inmiddels als professioneel reisjournalist. In Waar olifanten dansen leidt hij je rond in dit schitterende land. India is een feest voor de zintuigen: kleurrijke straten bezaaid met standbeelden, de geur van wierook en pruttelende pannen vol curry, het holifeest, het rinkelen van de klokken in hindoetempels en het geluid van de oproep voor het gebed van de moskee. Maar India is ook een land dat zich in enkele decennia heeft ontwikkeld tot een van de snelst groeiende economieën ter wereld.

Per J. Andersson portretteert op een levendige en gevoelige manier dit fascinerende land dat zich op het snijvlak tussen traditie, spiritualiteit en moderniteit bevindt. Waar olifanten dansen is een heerlijk geschreven boek voor iedereen die ervan droomt om eens naar India te reizen, bomvol verrassende verhalen en ontmoetingen.

Per J. Andersson (1962) is journalist en schrijver van een aantal aan India gerelateerde boeken. Hij is de medeoprichter van Vagabond, het bekendste reismagazine van Zweden en is elk jaar een deel van zijn tijd in India.

Verschijnt bij Uitgeverij Boekerij, 288 bladzijden, prijs € 20,00. ► Bestel Waar olifanten dansen hier bij Bol.com

Paolo Cognetti – Zonder de top te bereiken
Een reis door de Himlaya

Waar zijn we naar op zoek wanneer we op reis gaan? Deze vraag staat centraal in Zonder de top te bereiken, dat is geschreven in de traditie van de grote reisliteratuur en vertelt over Dolpa, een afgelegen gebied in de Himalaya. Het is een boek over hoe een man tot inzichten komt op 5000 meter hoogte door één voet voor de andere te zetten. Hij reist door een land dat onaangetast is door de moderne tijd, vergezeld door een ezel en Peter Matthiessens reisklassieker De sneeuwluipaard.

Maar Zonder de top te bereiken is meer dan een reisverslag: het is een eerlijke vertelling over iemand die probeert zijn grenzen te vinden, die vele oude zekerheden ziet vervagen en die de pracht ontdekt in kleine zaken, zoals een onverwachte ontmoeting met een Tibetaanse hond. De hoofdpersoon zoekt balans in zijn leven en vindt die in de schoonheid van de natuur.

Paolo Cognetti (Milaan, 1978) is een Italiaanse schrijver en filmmaker. Hij brak definitief door met De acht bergen, waarvan in Nederland en Vlaanderen meer dan 250.000 exemplaren zijn verkocht. De rechten werden verkocht aan veertig landen en het boek werd bekroond met verschillende literaire prijzen. Bij De Bezige Bij verscheen eveneens de roman Sofia draagt altijd zwart en het autobiografische boek De buitenjongen. Cognetti woont afwisselend in Milaan en in de bergen.

Verschijnt bij Uitgeverij De Bezige Bij, 144 bladzijden, prijs € 18,99. ► Bestel Zonder de top te bereiken hier bij Bol.com

Dan Richards – Buitenpost
Reizen naar de uiteinden van de wereld

Waarom worden we aangetrokken door afzondering en wildernis? En wat is het met sommige plekken en landschappen dat ze schrijvers, kunstenaars en musici hebben geïnspireerd en nog steeds inspireren? In dit boek gaat Dan Richards op zoek naar buitenposten, naar plekken waar stilte, afzondering, avontuur of spiritualiteit te vinden zijn.

In de voetsporen van avonturiers en stiltezoekers reist hij van het Cairngormgebergte in Schotland naar de woeste natuur van IJsland. Hij bezoekt ijskoude spooksteden in Spitsbergen, Shinto-heiligdommen in Japan, de woestijn van Utah, maar ook de schrijfhut van Roald Dahl en een in de Noord-Atlantische Oceaan gelegen vuurtoren. Richards schrijft zo verleidelijk, tijdens het lezen voel je doorlopend de behoefte zelf een rugzak om te gorden en op pad te gaan.

De Britse schrijver Dan Richards werd in 1982 in Wales geboren en groeide op in Bristol. Hij heeft gestudeerd aan de UEA en de Norwich Arts School. Eerdere boeken van hem zijn The Beechwood Airship Interviews, over het creatieve proces en het belang van kunst, en Climbing Days,  een verkenning van het schrijf- en klimleven van zijn oud-oudtante en -oom.

Verschijnt bij Uitgeverij Atlas Contact, 336 bladzijden, prijs € 24,99. ► Bestel Buitenpost hier bij Bol.com


Oktober 2020

Dorien Cramer – Onbevangen
Een vrouw alleen op de fiets van Singapore naar Nederland

OnbevangenOp een doordeweekse oktoberdag stapt Dorien Cramer op het vliegtuig naar Singapore, met haar fiets in het ruim. Ze gooit het roer drastisch om na een plotseling verbroken relatie en twijfelt over de rest van haar werkende leven. Een solofietstocht zonder eindbestemming volgt. Ontmoetingen en ervaringen bepalen de koers. Een nieuwsgierige blik en een rustig fietstempo zorgen voor gedenkwaardige momenten.

Zo kijkt ze mee met de kap van het regenwoud in Maleisië, eet ze paardenhersenen bij een huwelijksfeest in Kazachstan en wordt ze door de politie in Kroatië uit haar slaap gehaald. Dorien Cramer neemt de lezer mee langs verschillende culturen en door adembenemende landschappen. Ook voor de minder idyllische kanten heeft ze aandacht. Hoe ervaar je de onderdrukking van de Oeigoeren in Xinjiang? Wat doe je als je de naderende voetstappen van een man hoort wanneer je als vrouw alleen in een weiland overnacht?

Ruim 20.000 kilometer stuurt Dorien de fiets over asfalt, gruis en zand alvorens op kerstavond bij haar ouders op de oprit te staan. Vijftien maanden op avontuur, met een onbevangen blik en als vrouw alleen op de fiets.

Dorien Cramer (Nieuwegein, 1990) groeide op in Arnhem, waar ze het Stedelijk Gymnasium doorliep. In Groningen studeerde ze Sociale Geografie, gevolgd door de Master Culturele Geografie. Voordat ze op reis ging, werkte ze drie jaar aan het herstel en behoud van het landschap in de provincie Groningen.

Verschijnt bij Uitgeverij Kleine Uil, 160 bladzijden, prijs € 19,95.


November 2020

Denise van Dalen – Het spoor van de tsaar
Reizen over de Trans-Siberië Spoorlijn van Moskou naar Ulaanbaatar en Peking

Het spoor van de tsaarDe Trans-Siberië spoorlijn is, met een totale lengte van 9289 kilometer, de langste spoorlijn ter wereld. Deze loopt van Moskou tot aan Vladivostok en verbindt Europa met Azië. Denise van Dalen volgt, iets meer dan honderd jaar na de voltooiing van de Trans-Siberië spoorlijn, met haar vriend de overblijfselen van een bewogen geschiedenis. In Het spoor van de tsaar reist ze van Moskou naar Siberië en stapt ze over op de Trans-Mongolië spoorlijn naar Ulaanbaatar en Peking. Ze ontmoet markante personages met boeiende verhalen: van Russische journalisten, bijgelovige docenten en Siberische boswachters tot Mongoolse nomaden en stadsbewoners.

In Het spoor van de tsaar combineert Van Dalen persoonlijke observaties met anekdotes over het verleden en over de mensen die ze ontmoet. Ze vertelt de verhalen achter het raadselachtige Rusland, Mongolië en China: landen die zich alle drie in ongeveer dezelfde periode van hun keizers hebben ontdaan.

Denise van Dalen (1991) is schrijver en journalist voor Elsevier Weekblad. Ze schrijft onder meer over kunst en cultuur en doceert literatuurgeschiedenis aan de Volksuniversiteit Rotterdam. In haar reisverhalen combineert ze persoonlijke observaties met anekdotes over het verleden en de mensen die ze ontmoet.

Verschijnt bij Uitgeverij Kleine Uil, 180 bladzijden, prijs € 18,50.

Marica van der Meer – Dwaalspoor
Een vrouw op haar fiets. Alleen de wereld over

DwaalspoorWat doe je als je vijftig wordt? Avonturier en schrijfster Marica van der Meer besluit vanaf haar buitenshuis gevierde verjaardagsfeest de verkeerde kant om naar huis te fietsen. De wereld is rond en als je maar lang genoeg de verkeerde kant op fietst, kom je ook weer thuis. Vanuit een wereld van overvloed gaat ze volledig terug naar de basis, door alles wat ze nodig heeft in vijf tassen aan haar fiets te hangen.

In de haven van Antwerpen neemt ze een vrachtschip naar Zuid-Amerika. Met zeventien dagen vertraging belandt het schip uiteindelijk in Montevideo in Uruguay. Op de fietst gaat ze richting de Boliviaanse hoogvlakte in het Andesgebergte, waar Chepe op haar pad komt, een fietser uit El Salvador. Ze fietsen een aantal weken samen op en dit zorgt voor hilarische cultuurverschillen. In Guyana zit het regenseizoen haar in de weg en de enige hoofdweg door het land is een ware blubber-bende. Ze loopt tot haar enkels in de modder, maar ploetert vrolijk verder.

Vanuit Paramaribo in Suriname gaat ze liften met zeilboten om het Caribisch gebied door te komen met haar fiets. Bijna ieder eiland is een ander land en het blijkt nog niet zo gemakkelijk om legaal van eiland naar eiland te reizen. In Cuba wordt ze geconfronteerd met de armoede die de handelsboycot van Amerika met zich meebrengt. Het voelt daarom ook niet zo goed om vervolgens door Amerika te gaan fietsen, maar het Amerikaanse volk is zo anders dan hun leider. Terwijl er maar geen einde komt aan de immense staat Texas, hoort ze voor het eerst iets over een virus in China. Hoe loopt dit af?

Twaalf jaar lang werkte Marica van der Meer als reisleidster overal en nergens op de wereld. Haar eerste fietsreis, van Vuurland naar Alaska, had de afsluiter moeten worden van haar zwervend bestaan. Wat ze niet wist is dat dit het begin werd van een zoektocht naar steeds grotere uitdagingen. Vanaf haar tienerjaren als topsporter is ze altijd erg gedreven geweest en dat uit zich nu in extreme reizen.

Verschijnt bij Uitgeverij Elmar, prijs € 24,99,

Voor het laatst bijgewerkt op 25 september 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over nieuwe reisboeken die in Nederland en Vlaanderen verschijnen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © uitgeverijen Scriptum; Boekerij; De Muur; De Bezige Bij; Atlas Contact.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam