Nieuwe reisboeken

Een overzicht van de nieuwste reisboeken en de meest bijzondere reisgidsen die in 2019 in Nederland en Vlaanderen verschijnen. Klik hier voor reisboeken die eerder in 2019 verschenen.

Mei 2019

Paul Theroux – Figuren in een landschap

In Figuren in een landschap leidt gerenommeerd reisschrijver en romancier Paul Theroux de lezer langs een reeks van plaatsen, personen en ervaringen. Met zijn reisessays brengt hij ons naar Ecuador, Zimbabwe en Hawaï en in meer literaire essays onthult hij fascinerende nieuwe lagen in het werk van Henry David Thoreau, Graham Greene, Joseph Conrad en Hunter Thompson.

Verder bundelt hij in dit boek een reeks zeer persoonlijke profielen van allerlei groten der aarde en laat hij ons meevliegen met Elizabeth Taylor in een helikopter, surfen met Oliver Sacks en wandelen door New York met Robin Williams. In Figuren in een landschap laat Paul Theroux zich van zijn meest veelzijdige kant zien, al blijft in alles een rode draad zichtbaar: Theroux’ constante zoektocht naar het authentieke en het persoonlijke in een mens of een plek.

Het leven van Paul Theroux (1941) bestaat uit reizen en schrijven. Zijn oeuvre bevat titels als China per trein, De oude Patagonië-expres, Dark Star Safari en Het diepe Zuiden, en de romans De poort naar India en De benedenrivier. Hij woont in Hawaï en op Cape Cod (Amerika).

Verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact, 576 bladzijden, prijs € 29,99.


Raf Van Hulle – Met de zonnefiets naar de Zijderoute
The Sun Trip Frankrijk – China, 12.000 kilometer

De kruisvaarders trokken een jaar uit om met paard en kar Jeruzalem te bereiken. Pas vanaf de vijftiende eeuw slaagden vanuit de Lage Landen koopvaardijschepen erin de Aziatische kuststrook te bereiken in vier maanden. In de 21e eeuw ontwerpt Raf Van Hulle de Solarwind, een fietstrailer met zonnecellen die de mens in staat stelt terug op zuivere oerkrachten verre reizen te maken. Het concept: je laten meevoeren door de zonnewind, niet over zeeën met zeilen, maar de kortste weg over land met een combinatie van beenkracht en zonne-energie.

Zonder fossiele brandstof en sneller dan een paard. In 2013 was zijn prototype klaar en nam hij deel aan de Sun Trip, de eerste internationale race voor snelle e-bikes op zonne-energie… en won. In 2018 deed hij zijn overwinning nog eens over en reed in 44 dagen naar de oostkust van China.

Met dit fotoboek gunt Raf de lezer een blik over zijn schouder en toont, tegen de achtergrond van de Sun Trip, hoe hij met een selfmade zonnefiets in 44 dagen van Lyon naar Kanton fietst. Hij maakte van de aardbol zijn speeltuin en trotseerde bergen en woestijnen. Een verhaal over bush meat, wodka en politiecontroles. Dit reisconcept roept vragen op over onze gangbare visie op mobiliteit, de opwarming van de aarde en de toekomst van onze planeet.

Raf Van Hulle (1975) is architect. Hij ontwerpt niet alleen ruimten, maar ook dingen die de mensen prettiger en bewuster doen leven. Voor zijn Solarwind werd hij in 2011 bekroond met de Ovam Eco Design Award.

Verschijnt bij Willems Uitgevers, 150 bladzijden, prijs € 30.


Jasper van Riet Paap – Te Araroa
3000 kilometer te voet door Nieuw-Zeeland

De Te Araroa is een ruim 3000 kilometer lange wandelroute in Nieuw-Zeeland. De route loopt van Cape Reinga in het noorden naar Bluff in het zuiden. In het boek Te Araroa wordt de lezer meegenomen in het wandelavontuur van Jasper van Riet Paap en zijn vriendin Marjon van Rijn.

Op het Noordereiland lopen ze over uitgestrekte stranden en door modderige bossen. Het gevaar ligt achter iedere boom verscholen en meer dan eens krijgen ze met fysieke tegenslagen te maken. Ze weten zich door alle modder heen te slepen en bereiken na tweeënhalve maand Wellington, het eindpunt van het Noordereiland.

Op het Zuidereiland ligt een geheel nieuwe uitdaging op hen te wachten: bergen. Iedere dag worden er vele hoogtemeters bedwongen, totdat de natuur zich ermee begint te bemoeien en Jasper en Marjon vast komen te zitten in een berghut. Niet één keer, maar uiteindelijk zelfs drie keer. Hierdoor wordt hun geduld op de proef gesteld en moeten ze alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat hun Te Araroa avontuur vroegtijdig eindigt…

Verschijnt bij Uitgeverij De Lange Koe, 228 bladzijden, prijs € 19,95.


Juli 2019

Cees Nooteboom – Japan
Veertig jaar reizen door het land van de rijzende zon

Wat ooit begon met een boek over pelgrimstochten in Japan werd voor Cees Nooteboom gaandeweg een diepe fascinatie, die hem steeds opnieuw zou doen terugkeren naar het keizerrijk. Als onvermoeibare reiziger kijkt hij altijd achter de volgende heuvel, uit nieuwsgierigheid naar een Japan dat hij nog niet kent en begrijpt. Hij voelt een sensueel genot in de mensenmenigtes van Tokio, valt in de snelste trein ter wereld tussen de zingende monniken langzaam in slaap, probeert de verschillende tempels uit elkaar te houden en ziet in dat hij daar nog een volgend leven voor nodig zal hebben.

In deze bundel komen Nootebooms Japanse reisverhalen voor het eerst samen. Met zijn vermogen om de fijnere nuances van het land te begrijpen richt hij een persoonlijk monument op voor de kunst, de landschappen en inwoners. Japan is een onderdompeling in de schoonheid van nieuwe ontdekkingen en de onvermijdelijke vragen die hierdoor over het eigen bestaan worden opgeroepen.

Cees Nooteboom (1933) wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers. Van zijn romans en reisverhalen verschenen vertalingen over de hele wereld. In 2003 kreeg hij de Oostenrijkse Staatsprijs voor Europese Literatuur, in 2004 de P.C. Hooft-prijs, en in 2009 de Prijs der Nederlandse Letteren.

Verschijnt bij Uitgeverij De Bezige Bij, 184 bladzijden, prijs. €19,99.


September 2019

Bob den Uyl – Morgen als de zon schijnt
De beste verhalen van Bob den Uyl, gekozen door Johan Goossens

In Morgen als de zon schijnt kiest cabaretier Johan Goossens het beste van Bob den Uyl. Stuntelige reisverhalen over kapotte fietsbanden en onwillige pensioneigenaren. Maar ook: hoe maak je een relatie op een nette manier uit? Hoe imponeer je het meisje van je dromen als je niet kunt zeilen en wat moet je doen als een Angelsaksisch stel zegt: kom gerust een keer langs als je in de buurt bent?

Bob den Uyl gaat dan langs in Engeland en blijft meteen twee weken, de jeugdliefde drijft hij benedenwinds het riet in, en de relatie maakt hij, ondanks al zijn goede voornemens, schreeuwend uit op de hoek van een straat. Verhalen in trefzekere stijl over de zinloosheid en absurditeit van het bestaan. Over het leven in al zijn onvolkomenheid. Verhalen van een man met weinig hoop maar erg veel humor. De essential Bob den Uyl.

Bob den Uyl (1930-1992) debuteerde in 1963 als schrijver met de verhalenbundel Vogels kijken. Succesvolle titels zijn Een zwervend bestaan (1977), Vreemde verschijnselen (1978), De bloedende trein (1980), Opkomst & Ondergang van de Zwarte trui (1982), Een uitzinnige liefde (1986) en Het land is niet ondankbaar (1989). In 2003 werd door de VPRO de Bob den Uyl Prijs in het leven geroepen, waarmee sindsdien jaarlijks het beste Nederlandse reisboek wordt bekroond.

Verschijnt bij Uitgeverij Thomas Rap, 336 bladzijden, prijs € 19,99.


Jannah Loontjens – Als het over liefde gaat
Literaire pelgrimage in Umbrië

De snikhete zomer van 2018. Jannah Loontjens vertrekt met haar geliefde Jamal Mahjoub naar Umbrië om daar in de voetsporen van haar literaire heldin Frida Vogels te treden. In 1968 wandelde Vogels met haar man van Perugia naar Spoleto. Vijftig jaar later blijkt het wandelpad van weleer echter goeddeels vervangen door asfalt.

Jannah en Jamal worden gedwongen om hun eigen route te kiezen. Aan elkaar overgeleverd in de zomerhitte in de Italiaanse heuvels, waar paden vertakken zonder borden of andere herkenningspunten, komt hun relatie onder spanning te staan. Al wandelend overpeinst Jannah wat Jamal en haar eigenlijk bij elkaar heeft gebracht en waarom ze het altijd zo moeilijk heeft gevonden zich aan een ander te hechten. Vaak denkt ze aan de woorden van Frida Vogels, die zo pijnlijk precies haar verhouding tot haar man kon benoemen. Dit maakt Als het over liefde gaat tot een buitengewoon persoonlijk boek over schrijven, wandelen en uiteraard, de liefde.

Jannah Loontjens (1974) is schrijver, dichter, docent en filosoof. Ze is geboren in Denemarken, maar groeide op in Zweden en Nederland. Ze schreef verscheidene romans, dichtbundels en essayboeken. In 2007 verscheen haar eerste roman, Veel geluk, die zich deels in Zweden afspeelt en deels in Den Haag.

Verschijnt bij Uitgeverij Podium, 224 bladzijden, prijs € 21.


Adam Weymouth – Koning van de Yukon
Stroomafwaarts door Alaska

De zalm is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Alaska. Lange tijd vervulde de vis een belangrijke rol in de economie en de cultuur van het Hoge Noorden. De zalm kent een uitzonderlijke en fascinerende levenswandel: hij verlaat het zoete water om duizenden kilometers naar open zee af te leggen, en daarna terug te keren naar zijn geboortewateren.

Maar het bestaan van de zalm en van de mensen die generaties lang van de vis hebben geleefd, staan onder druk. Klimaatverandering, overbevissing en industrialisering eisen hun tol. Adam Weymouth volgt met zijn kano het spoor van de zalm over de rivier de Yukon, van de bron tot aan de zee, om een wereld vast te leggen die op het punt staat te verdwijnen, een wereld van mensen en vissen die leven in het laatste restje wildernis.

Adam Weymouth is freelancejournalist. Hij schreef onder meer voor The Guardian, The Atlantic en de BBC. Met zijn eerste boek Koning van de Yukon werd hij genomineerd voor een tweetal literaire prijzen en won hij The Sunday Times Young Writer of the Year Award 2018.

Verschijnt bij Uitgeverij Thomas Rap, 416 bladzijden, prijs € 24,99.


November 2019

Sara van Geloven – Take a break
Alles voor jouw perfecte tussenjaar, sabbatical of wereldreis

Take a break is het ultieme inspiratieboek voor iedereen die voor langere tijd naar het buitenland wil gaan. Of je nu bijvoorbeeld wil gaan backpacken, studeren, stagelopen, een wereldreis wilt maken of vrijwilligerswerk wil doen, Sara van Geloven geeft antwoord op alle praktische vragen die je daarover hebt.

Sara is voormalig hoofdredacteur van Lonely Planet Magazine en geeft vele leuke tips en voorbeelden voor een perfecte break of tussenjaar. Ze legt uit hoe je een spaarplan maakt, alle nodige voorbereidingen treft en binnen een jaar op reis kunt. Met advies van bekende reisspecialisten als Liesbeth Rasker, Joshua van Eijndhoven en Tom Grond.

Sara van Geloven was hoofredacteur van Lonely Planet Magazine. Die droombaan heeft ze begin 2019 opgezegd om weer langere reizen te maken.

Verschijnt bij Uitgeverij Kosmos, 208 bladzijden, prijs € 20,00.


Erica Terpstra – Erica op reis
Reizen met verwondering

Erica Terpstra schetst in haar boek Erica op reis een beeld van de inspirerende en soms wonderlijke landen en culturen die ze bezoekt. Het is gebaseerd op haar gelijknamige tv-programma, waarin ze voor omroep Max de wereld verkent.

Tijdens haar reizen spreekt Erica Terpstra niet alleen met de lokale bevolking, maar neemt ze ook deel aan lokale rituelen, gewoonten en gebruiken. In dit boek deelt ze haar favoriete bestemmingen, meest bijzondere ontmoetingen en geeft ze vele tips. Mede dankzij de foto’s van regisseur Feije Riemersma is dit boek een genot om bij weg te dromen.

Erica Terpstra (1943) is presentatrice bij omroep Max en voormalig zwemkampioene, sportjournaliste, staatssecretaris en Tweede Kamerlid voor de VVD. Ook was ze voorzitter van de sportkoepel NOC-NSF. Voor het televisieprogramma Erica op reis bezocht ze meer dan 30 landen.

Verschijnt bij Uitgeverij Kosmos, 208 bladzijden, prijs € 21,99.

Voor het laatst bijgewerkt op 8 oktober 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over nieuwe reisboeken die in Nederland en Vlaanderen verschijnen, kun je dat laten weten via het contactformulier.

SRC reizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam